Nu toți care râd îți sunt prieteni. Nu toți care se supără îți sunt dușmani. (Proverb mongol)

Ce leagă o prietenie? Pasiuni și dorințe comune, compatibilitate, comunicarea pe aceeași limbă… Sunt prietenii care pot dura câteva luni, câțiva ani, 10 ani, peste 30 de ani sau chiar o viață. Prietenia nu vine cu termen de garanție și poate să se rărească, să se consolideze sau să expire oricând. Normal, cu cât e legată mai mult timp, cu atât șansele să se rupă scad dar nu dispar niciodată. Cu timpul pasiunile și dorințele pot deveni parțial comune, limbajul mai bine înțeles sau mai strain …

Cine ți-e cel mai bun prieten? Uneori poți să nu ai un cel mai bun prieten, eu am un ochelarist nihilist de prin ’87 și o ochelaristă sceptică de prin 2008 și amândoi îmi sunt super dragi. Dar cred că defapt cel mai bun prieten ești mereu tu însuți. E adevărat că uneori poți lucra chiar tu împotriva ta dar tot propriul tău aliat ramai tot timpul și prietenia asta are termen de garanție pentru tot restul vieții. Dacă ești ateu ca mine îți e mai simplu să crezi în ea 🙂

Despre prietenia între semeni, o buna definiție am gasit-o dată de Ștefan Iordache în ultimul interviu, deși cam radicală: “Nu cred ca exista prieteni, ci doar momente de prietenie.”

Eu cred însă în prietenie. Cred că legătura asta este alcătuită din momente de prietenie dar și mâhnire că doar forțele astea lucrează cu afectiuni și așteptări. Cu nihilistul meu am stat certat de vreo 2 ori în copilărie câteva ore, nu știu dacă se pune, ca adulți niciodata. Eu m-am supărat de câteva ori pe el dar el niciodată pe mine. O prietenie adevărată cred că ține de ușurința cu care cei implicți trec peste divergențe.

Sentimentul prieteniei îți dă încredere și poftă de viță. Revenind la proverbul de mai sus, se spune că dacă vrei să scapi de prietenii falși cu care doar te simți bine și atât, cel mai simplu e să-i împrumuți cu bani. Se mai spune că prietenii adevărați trebuie să-i poți număra pe degetele unei mâini. Nu cred ca este o regulă dar sunt niveluri diferite de prietenie. Prietenie de facebook, de context … și urcă pe scara valorii până la acele momentele în care prietenii au nevoie cu adevărat unii de alții, în cele mai importante clipe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here